"Eerst dacht ik dat mijn kind me zat te pesten. Ik moest het altijd 10 x vragen en dan boos worden voor ze naar bed ging. Nu weet ik dat ik daarmee heel betrouwbaar was. Eerst vroeg ik het 10x, dan werd ik boos en dan pas was het tijd om naar bed te gaan. Ik kan die betrouwbaarheid nu anders organiseren, en ze luistert er gewoon naar."
Timmers Ervaringsordening
sofie boos

Ouders en verwanten

Ook in de dagelijkse omgang helpt ervaringsordening. Voor ouders, verzorgers of gezinsleden van iemand met een verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel is het zinvol om zich te verdiepen in deze theorie.
En eigenlijk voor álle ouders en opvoeders. Stilstaan bij de vier vragen geeft inzicht in je eigen beweegredenen en in die van je kind, waardoor gedrag dat eerder onbegrijpelijk leek een plekje krijgt.

Ervaringsordening in het gezin

Opvoeden kan nu eenmaal soms lastig zijn. Soms weet je niet hoe je ergens op moet reageren of begrijp je niet waar bepaald gedrag vandaan komt. Ervaringsordening kan dan een handvat zijn om aan te sluiten bij de leefwereld van uw kind.  Uw kind of verwant heeft net als u een eigen manier van ordenen van de werkelijkheid en die hoeft helemaal niet op die van u  te lijken. U ervaart de werkelijkheid beide op uw eigen manier. U kunt wel leren de achtergrond van uw kind te begrijpen. Dan weet u waarom hij of zij zich op een bepaalde manier gedraagt en op grond daarvan kunt u beslissen wat u dan wel of juist niet moet doen.
Dr. D. Timmers-Huigens is pedagoge, met decennia ervaring in een bloeiende praktijk voor ondersteuning van ouders en gezinnen. Zij heeft verschillende boeken geschreven over gewone opvoedingssituaties met ‘gewone kinderen’ – aan de hand van ervaringsordening.
Ook als uw kind gebruik maakt van professionele zorg of hulpverlening is het aan te raden u te verdiepen in ervaringsordening. U kunt ervoor kiezen om eerst eén van de  boeken die hierover geschreven zijn te lezen.
Of kijk in de agenda voor een cursus of informatiebijeenkomst bij u in de buurt.